NOS Nieuws

Canada haalt gevechtsvliegtuigen uit Irak en Syrië

Canada zal niet langer actief deelnemen aan de luchtaanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak. Dat heeft de kersverse premier Justin Trudeau gezegd in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Obama, die hem belde om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

De liberale partij van Trudeau won maandag de parlementsverkiezingen. Tijdens de verkiezingscampagne zei Trudeau al dat hij de zes Canadese gevechtsvliegtuigen die nu meedoen in Irak en Syrië wil terughalen. Die boodschap heeft hij nu herhaald.

Trudeau wil dat Canada een rol speelt als vredestichter in de wereld en is fel gekant tegen militair ingrijpen om conflicten te beëindigen. Hij stond daarmee lijnrecht tegenover de verslagen premier Harper die uitsluitend geloofde in keihard optreden tegen iedere vorm van moslimterreur.

Verantwoord

Canada heeft zo'n 600 man ondersteunend personeel voor de missie in Irak en Syrië in Koeweit gestationeerd. Ook zij worden teruggehaald. Dat geldt niet voor de militairen die deelnemen aan een trainingsmissie in het noorden van Irak. Die missie gaat door.

Wanneer de bijdrage aan de gevechtsmissie precies wordt stopgezet, heeft Trudeau niet gezegd. "We zullen onze deelname op een verantwoorde wijze beëindigen." Volgens het Witte Huis heeft Obama telefonisch de hoop uitgesproken dat Canada in de coalitie blijft.

Behalve over de bijdrage aan de strijd tegen IS spraken Trudeau en Obama over klimaatverandering. Ze besloten nadrukkelijk te gaan samenwerken om een akkoord te bereiken tijdens de klimaattop in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl