NOS Voetbal

Frank Demouge, de Koning in Knokke

 • NOS
  Frank Demouge bij het stadion van zijn nieuwe club
 • NOS
  Demouge zit op de tribune vanwege een blessure

Sommige fans herinneren hem als de man die met een tulband op zijn hoofd toch twee keer scoorde voor FC Utrecht. Anderen weten nog de twaalf goals die hij maakte in dertien competitieduels voor Willem II. Of zijn beslissende assist waardoor Roda JC vorig seizoen promoveerde naar de eredivisie.

Van zijn fluwelen techniek moest Frank Demouge het nooit hebben. Een topclub was te hoog gegrepen, maar in de subtop van de eredivisie was er jarenlang bijna geen spits die meer scoorde dan de bonkige Demouge. Sinds anderhalve maand is er voor de 33-jarige Demouge geen plaats meer in de schijnwerpers.

De boomlange aanvaller liep stage bij Notts County, een club uitkomend in de League Two, het vierde niveau in Engeland, met als trainer de Nederlander Ricardo Moniz en spelers als Julian Jenner en Gill Swerts.

“Ik kon daar een contract tekenen, maar het voelde niet goed. Een Belgische makelaar die zaken deed voor iemand anders vroeg me of hij voor mij in België mocht kijken. Toen kwam hij op de proppen met FC Knokke, een vierdeklasser”, vertelt Demouge.

 • ANP
  Scorend met een hoofdblessure
 • ANP
  Als jongeling bij NEC
 • ANP
  Publiekslieveling bij Willem II
 • NOS
  Rick Plum op de schouders van Frank Demouge (r) en Edwin Gyasi (l) na promotie met Roda JC

In de badplaats Knokke, net onder Zeeland, is het leven goed voor de Nijmegenaar. De voorzitter steekt veel geld in de club en bood ‘D’n Hollander’ een appartement aan bij het strand. Ook het salaris is prima.

“We trainen drie keer per week, dus ik heb veel vrije tijd. Dat bevalt goed”, vertelt Demouge vanaf de tribune. Een knieblessure houdt hem aan de kant.

Biertje

In korte tijd is de spits al snel ingeburgerd bij de Vlamingen. “Ik probeer normaal te doen en mee te gaan in de dingen die zij normaal vinden, zoals het drinken van een biertje na de training. Dat gaat aardig.”

En dus zijn de Belgen content met de grote man in de spits, die in het veld tegenwoordig ook acties maakt. “Hier lukt dat wel, haha. Het gaat me makkelijker af dan in de eredivisie.”

Demouge-effect

Dat blijkt: voor de komst van Demouge verloor FC Knokke de eerste drie duels. Met de Nederlander erbij won de ploeg vier wedstrijden op rij, waarin Demouge even vaak scoorde.

“Ik heb lange tijd niet zoveel plezier gehad in het voetbal”, lacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl