EPA
NOS Nieuws

Duitse OM onderzoekt opruiing tijdens Pegidabetoging

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De openbaar aanklager in Dresden doet onderzoek naar een toespraak die gisteren op de 'verjaardagsbijeenkomst' van Pegida werd gehouden. De Duits-Turkse schrijver en Pegida-activist Akif Pirinçci zei daar dat het jammer is dat de concentratiekampen niet meer in gebruik zijn. Verschillende mensen hebben aangifte gedaan tegen Pirinçci wegens opruiing.

Pirinçci sprak bijna een half uur op de bijeenkomst. Hij schold moslims en politici uit. Hij vergeleek de asielpolitiek van Merkel met de Umvolkung van de nazi's, kwalificeerde de Bondsrepubliek als een "schijtstaat" en noemde de gevestigde politici "Gauleiter tegen het eigen volk". Gauleiter (gouwleiders) waren in nazi-Duitsland regionale leiders van de nazi-partij.

Die Grünen noemde hij een "kinderneukerpartij", en vluchtelingen omschreef hij als "indringers die ongelovigen met hun moslimsap volpompen". Hij waarschuwde voor een "moslimvuilnisbelt" in Duitsland.

Het onderzoek richt zich op zijn uitspraak over concentratiekampen. Die deed hij in een relaas over een CDU-politicus die zei dat Duitsers met vreemdelingenhaat maar moesten verhuizen.

De toespraak van Pirinçci ging ook veel mensen op de bijeenkomst te ver. In het publiek riepen mensen "geen opruiing". Volgens mede-oprichter van Pegida René Jahn waren veel aanwezigen ontzet door de uitspraken van Pirinçci.

Pirinçci werd in 1959 geboren in Turkije en kwam in 1969 met zijn ouders naar Duitsland. In de jaren 80 werd hij bekend als schrijver van detectives. De laatste jaren manifesteert hij zich als rechts-populistisch publicist en activist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl