De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, waar de verdachten vandaag hun strafeis horen ANP

Het Openbaar Ministerie verdenkt een van de hoofdverdachten in het jihadproces niet meer van ronselen. Hij werd ervan beschuldigd dat hij Haagse jongeren overhaalde om naar Syrië af te reizen. Volgens justitie is er te weinig bewijs.

Het gaat om de aanklacht tegen hoofdverdachte Azzedine C.. Alleen de 19-jarige Oussama C. wordt nog beschuldigd van ronselpraktijken.

Opruiing

Een aantal Haagse families beschuldigde Azzedine C. van ronselen en deed aangifte. In de rechtszaal bleef er weinig over van hun verklaringen, omdat de families van horen zeggen hadden dat C. was betrokken bij het vertrek van jongens naar het Midden-Oosten.

De twee verdachten worden met zeven anderen ook beschuldigd van opruiing en het vormen van een terroristische organisatie die de gewelddadige jihad verheerlijkt.

Zware strafeis

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam horen in totaal negen verdachten vandaag welke straf het OM tegen ze eist. 

"Het vormen van een terreurorganisatie kan heel zwaar wegen bij een eventuele strafeis", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Volgens het OM is er ook veel bewijs voor opruiing. Zo zijn er filmpjes van de verdachten die in Den Haag oproepen om Joden te doden.

STER reclame