Registratie van vluchtelingen op Lesbos AFP

Stroom vluchtelingen uit Turkije houdt aan

time icon

Nog steeds komen er vanuit Turkije duizenden vluchtelingen over zee naar de Griekse eilanden. Het aantal neemt eerder toe dan af. De afgelopen vijf dagen waren het er bijna 30.000, een recordaantal. Het was de afgelopen dagen nog erg mooi weer en de zee was rustig. De komende dagen wordt het weer slechter.  

De Griekse politie en de kustwacht denken dat Turkije de vooral Syrische vluchtelingen doorlaat om druk op Europa uit te oefenen. Turkije wil meer geld van Europa om het vluchtelingenprobleem in eigen land te kunnen hanteren, schrijft de krant Kathimerini. Gisteren nog drong premier Davutoglu bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan op meer Europese toezeggingen.

Trieste mijlpaal

Met de komst van 8000 vluchtelingen naar Griekenland gisteren is een trieste mijlpaal bereikt, zegt de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR. Er zijn dit jaar al 502.000 mensen over zee naar Griekenland gevlucht.  

De meeste komen via de eilanden die het dichtst bij Turkije liggen, zoals Lesbos, Chios en Kos. Ze worden met grote veerboten naar de havenstad Piraeus bij Athene gebracht. 

De UNHCR wijst op het belang van goede opvang en registratie. Als dat niet gebeurt, is een goede verdeling over de Europese landen, zoals vorige maand werd afgesproken, gedoemd te mislukken, stelt de organisatie.

Hotspots

Volgens de International Organization for Migration wordt er hard gewerkt aan het inrichten van deze aanmeldcentra, de zogenoemde hotspots. 

De afgelopen dagen zijn er zeker 25 vluchtelingen omgekomen op zee bij de Griekse eilanden. Honderden mensen werden gered door de Griekse kustwacht. 

STER Reclame