Duizenden asielzoekers trekken over Kroatische grens

Dagen moesten ze in de regen wachten tot ze de grens over konden, maar aan het einde van de dag was het zover: ruim 2000 vluchtelingen trokken de grens tussen Servië en Kroatië over nadat Kroatië de grens tijdelijk had geopend. De vluchtelingen zaten al enkele dagen vast in een stukje niemandsland, omdat Kroatië niemand meer doorliet.

"Zonder enige vooraankondiging werd de grens geopend. Toen dat gebeurde snelde iedereen Kroatië binnen", zegt een woordvoerder van vluchtelingenorganisatie UNHCR tegen persbureau AP. Volgens haar was een jongen zonder benen de laatste vluchteling die de grens over ging. "We hielpen hem met een rolstoel."

Correspondent Marcel van der Steen zegt dat er nog wel enkele honderden mensen aan de Servische kant van de grens zijn. Het zijn voornamelijk families met kinderen, zegt hij. "Die mensen krijgen wel water, voedsel en dekens en zelfs wat knuffels." Dat gebeurde eerder bijna niet, zegt hij. 

De achtergebleven vluchtelingen mogen in kleine groepjes nog steeds de grens over. "Maar er komen alweer bussen aan met nieuwe vluchtelingen. Het is maar de vraag of die ook door mogen", zegt Van der Steen. "Maar voor nu is het niemandsland voorlopig weer bijna leeg."

Waar zitten de vluchtelingen vast op de Balkan

Eerder vandaag trok de UNHCR aan de bel over de situatie aan de grens. De vluchtelingen staan volgens de organisatie met hun voeten in de modder en het is er koud. Marcel van der Steen herkent die verhalen.

"Je hoorde hier mensen klagen over de regen en de modder waar ze instaan en over het gebrek aan voorzieningen. Er staan wel wat tenten die door de UNHCR zijn neergezet, maar het zijn niet de tenten die ik op andere plekken heb gezien. Ze lekken en zijn gammel."

Door grenzen te sluiten proberen de Balkanlanden de situatie in eigen land goed te houden.

Correspondent Marcel van der Steen

De Kroaten hielden de vluchtelingen tegen omdat ze zulke situaties in eigen land willen voorkomen, zegt Van der Steen. "Buurland Slovenië laat dagelijks nog maar 2500 mensen toe. Dat betekent dat Kroatië er veel meer binnenkrijgt, en daarom sluiten ze de grens. De situatie wordt daardoor alleen maar erger omdat mensen geen kant op kunnen."

Volgens Van der Steen gaan de Balkanlanden vooral voor hun eigen belang en wordt er weinig overlegd. "Een Sloveense politieofficier zei gisteren tegen mij dat de Slovenen wel begrijpen dat het sluiten van de grenzen problemen oplevert, maar dat 2500 vluchtelingen het maximum is dat het land aankan. Zo proberen ze de situatie in eigen land goed te houden."

Grimmige sfeer

Op de plekken waar de vluchtelingen vastzitten, ontstaat paniek, zegt hij. "Er ontstaat onvrede, dus de situatie wordt grimmiger. Sommige mensen proberen toch de grens over te komen, en soms wordt daarbij wat geknokt. Dan grijpt de politie in."

STER reclame