Uien in een sorteermachine
NOS Nieuws

Buitenland dol op Hollandse ui

De Hollandse ui doet het goed in het buitenland. Jaarlijks exporteren Nederlandse boeren een miljard kilo, waardoor de ui op nummer één staat op het lijstje van meest geëxporteerde groenten.

Om de handel nog verder te laten groeien wordt vandaag in Middelburg een uien-congres gehouden. 130 ondernemers praten daar onder andere over een PR-plan voor het product, want "een Hollandse ui is niet zomaar een ui".

Lang houdbaar

Volgens Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel, is de export de afgelopen jaren met een kleine tien procent gestegen. Er wordt aan 120 landen verkocht en dat levert jaarlijks ruim 200 miljoen euro op.

Volgens Gunter zijn de Hollandse uien in het buitenland vooral in trek omdat de kwaliteit hoog is en ze lang houdbaar zijn: "Uien die de afgelopen tijd geoogst zijn kunnen in juni nog worden verkocht."

 • NOS
  Een berg uien in de schuur
 • NOS
  Uien worden gesorteerd aan de lopende band
 • NOS
  Uien worden gesorteerd
 • Janneke Batterink
  Oogsten van de uien

Een grens aan de export is volgens Gunter nog lang niet in zicht. "Wat mij betreft gaan we die export verdubbelen. In 2050 zijn er negen miljard mensen op aarde, dus zijn er ontzettend veel uien nodig. Er is veel perspectief", aldus de handelaar.

Die ui verkoopt zichzelf wel

Boer Peter van Stee

Uienboer Peter van Stee gaat niet naar het congres. Hij vindt alle aandacht voor zijn gewas niet verkeerd, maar denkt dat het ook zonder PR-plan wel goed komt. "Die ui verkoopt zichzelf, want iedereen eet ui."

'Het ruikt hier alsof iemand een enorme pan soep aan het koken is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl