Eddie Murphy houdt een toespraak waarin hij zijn teleurstelling uit over het gebrek aan prijzengeld
NOS Nieuws

Eddie Murphy even terug voor onderscheiding

Fans hebben er jarenlang op moeten wachten, maar gisteren keerde Eddie Murphy weer even terug naar zijn oude ambacht: live-komedie. Bij de uitreiking van de prestigieuze Mark Twain Award maakte de komiek voor het eerst in 28 jaar weer grappen voor een live-publiek.

In een toespraak van vijf minuten ventileerde hij onder andere zijn teleurstelling over het gebrek aan prijzengeld. "Ze noemen het een prijs, maar ze kunnen het beter een onderscheiding noemen. Ik dacht dat ik betaald zou worden", grapte hij. "Noem het dan een verrassing - en de verrassing is dat je geen geld krijgt."

Hollywood

Murphy werd in de jaren 80 beroemd met zijn optredens in het komedieprogramma Saturday Night Live en de live-shows Raw en Delirious. Daarna richtte hij zich echter vooral op Hollywoodfilms als Beverly Hills Cop, 48 Hrs. en The Nutty Professor.

Hoewel zijn films nog altijd in de top-5 van best bezochte komedies aller tijden staan, bleven grote bioscoophits de afgelopen jaren uit. Alleen de Shrek-films, waarvoor hij de stem van Donkey levert, kunnen zich meten met zijn eerdere successen.

Hij leerde me over showbusiness, over komedie, over blanken.

Chris Rock

Toch wordt Murphy nog altijd gezien als een baanbrekend komiek. "Ik ben wie ik ben dankzij hem", zei collega Chris Rock. "Hij leerde me over showbusiness, over komedie, over blanken."

"Ik keek naar Coming to America alsof het een documentaire was", zei Trevor Noah, de nieuwe presentator van The Daily Show. "Ik had nog nooit Afrikanen in Amerika gezien. Voor het eerst zag ik er iemand zoals ik."

Bill Cosby

De prijs is vernoemd naar de auteur van Huckleberry Finn, humorist Mark Twain. Hij wordt elk jaar jaar uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de Amerikaanse humor. Eerder ging de award onder meer naar Billy Crystal, Will Ferrell en Richard Pryor.

Murphy nam bij zijn toespraak ook een andere oud-winnaar op de hak, Bill Cosby, die door meerdere vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik. "Hebben jullie de prijs al teruggevraagd?", vroeg hij zich af, waarna hij een imitatie deed van Cosby die de award niet wil afstaan.

De parodie was des te opvallender omdat Murphy enkele maanden geleden nog weigerde zijn beroemde Cosby-imitatie te doen voor de jubileumuitzending van Saturday Night Live.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl