NOS Nieuws

Aantal misdrijven blijft dalen

Vorig jaar zijn er minder strafbare feiten gepleegd. Daarmee zet de daling, die al zeven jaar te zien is, door. Het aantal geregistreerde misdrijven was iets meer dan een miljoen. In 2007 waren dat er nog zo'n 1,3 miljoen, zegt het CBS.

Maarten Bloem van het CBS over de daling

Volgens het CBS was de daling van 23 procent te zien bij alle soorten misdrijven. Vermogensmisdrijven, zoals diefstal en inbraak, komen in de aangiftes nog steeds het vaakst voor, gevolgd door vernielingen en geweldsmisdrijven.

Door de daling nam ook het aantal geregistreerde verdachten af: van 497.000 naar 312.000. Het gaat hierbij om 215.000 verschillende mensen, zegt het CBS. Sommige verdachten zijn in een jaar tijd meerdere keren opgepakt voor een delict.

Het Openbaar Ministerie handelde vorig jaar 220.000 zaken af, eenvijfde minder dan in 2007. Bij de rechter werden een kwart minder zaken behandeld dan in 2007; het waren er 98.000.

Volgens de politie zijn de misdaadcijfers het afgelopen half jaar opnieuw verder gedaald. De grootste daling was te zien bij woninginbraken, overvallen, geweldsmisdrijven en straatroven. De politie heeft de afgelopen jaren extra mensen ingezet om die vormen van criminaliteit aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl