AFP
NOS Nieuws

Koenders: natuurlijk komen mensenrechten aan de orde in China

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het "vanzelfsprekend" dat het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China zal worden aangegrepen om de mensenrechten in dat land aan de orde te stellen. Koenders schrijft dat in een persverklaring die uitkomt op de dag dat Amnesty Nederland een oproep doet aan de koning om publiekelijk aandacht te vragen voor de mensenrechten.

Volgens Koenders zijn er begin deze maand gesprekken geweest met China over het beschermen van de mensenrechten. Dat gebeurde tijdens een tweedaags overleg in Den Haag en Amsterdam. Daar werd volgens de minister open en kritisch gesproken over de situatie in beide landen.

"De brede relatie die Nederland en China hebben, biedt de mogelijkheid om uitgebreid en openhartig over dit soort onderwerpen te spreken", schrijft Koenders. Ook tijdens zijn bezoek aan Peking afgelopen juni sprak Koenders met zijn ambtgenoot Wang Yi over mensenrechten.

Staatsbezoek

Volgende week reizen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar China. Minister Koenders is daar ook bij aanwezig. Hoe de mensenrechten tijdens het bezoek aan de orde komen, is niet duidelijk.

Parallel aan het bezoek is er een grote handelsmissie met ongeveer 200 bedrijven. Ook de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Dijksma van Economische Zaken reizen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl