ANP

De Keniaan Bernard Kipyego heeft, net als vorig jaar, de marathon van Amsterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan liep tijdens de 40ste editie op een nat parcours een tijd van 2.06.18.

Met zijn tijd bleef Kipyego 42 seconden boven het parcoursrecord.

Zijn landgenoot Ezekiel Chebii kwam na 42,195 kilometer op ongeveer een minuut achterstand als tweede over de finishlijn. Mike Kigen, ook uit Kenia, werd derde.

Omstandigheden

Met een temperatuur van 5 graden bij de start en een voortdurende miezerregen waren de omstandigheden niet optimaal voor een toptijd.

Kipyego leek niet veel last te hebben van het weer en liep op zo'n zeven kilometer van de meet weg uit de groep met favorieten. 

In het zicht van de meet perste Kipyego er nog een flinke sprint uit om zijn PR van vorig jaar te verbeteren. Dat lukte: hij bleef er vier seconden onder.

Chepkirui wint bij de vrouwen

De Keniaanse atlete Joyce Chepkirui won de marathon van Amsterdam bij de vrouwen. De 27-jarige loopster voltooide de 42,195 kilometer in een tijd van 2 uur, 24 minuten en 11 seconden. Dat betekende een forse verbetering van haar persoonlijk record, dat ze eerder dit jaar in Boston op 2.29.07 zette.

Chepkirui bleef wel ver verwijderd van het parcoursrecord, dat sinds 2012 op naam staat van Meseret Hailu. De Ethiopische klokte toen een tijd van 2.21.09. 

STER reclame