Vluchtelingen aan het werk op hei
NOS Nieuws

Asielzoeker leeft op van vrijwilligerswerk in de natuur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Bewoners van asielzoekerscentra krijgen minder psychische problemen als ze wat om handen hebben. Ze moeten daarom overdag meer de kans krijgen activiteiten te ondernemen. Dat hebben zorgverzekeraar Menzis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afgesproken met ggz-instellingen. Menzis is verantwoordelijk voor de zorg aan asielzoekers.

Langdurig nietsdoen in de opvang kan ertoe leiden dat mensen die daar verblijven steeds passiever worden. Hierdoor zijn ze na verloop van tijd ook niet meer in staat om mee te werken aan de asielprocedure of hun vertrek, zegt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

Op naar de hei

Daarom gaan ze in Zwolle nu ook aan de slag met asielzoekers die nog geen status hebben. De asielzoekers gaan met de schop in de hand de hei op, om te werken in de natuur. "Met statushouders hebben we al langer ervaring, maar deze zomer zagen we de stroom vluchtelingen toenemen", zegt Erik de Kruif, coördinator vrijwilligerswerk bij Landschap Overijssel. "Toen dachten we, hoe kunnen we deze mensen een zinvolle invulling geven?"

Het is wennen. "Natuurbeheer zoals we dat hier doen, begrijpen asielzoekers vaak niet. Bij hen gaat het om eten dat van het land komt. Ze hebben vragen als: dit doen jullie niet voor jezelf maar voor dieren? Dat leidt tot grappige discussies", zegt De Kruif.

Asielzoeker leeft op van vrijwilligerswerk

Op verschillende plekken in het land zijn er projecten waarbij asielzoekers kunnen meedoen met activiteiten. Zo heeft Pharos met het COA in Utrecht en Nijmegen een project gedaan dat is gericht op het betrekken van asielzoekers bij vrijwilligerswerk.

Spreekuur

De vrijwilligerscentrale in Nijmegen heeft sinds twee jaar een spreekuur bij het azc. Directeur Mirjam Kaptein: "We geven daar informatie over wat asielzoekers kunnen doen en er is een kalender met activiteiten waar ze zich voor kunnen inschrijven."

"We weten dat asielzoekers ongezonder en zieker worden als ze lang in een centrum zitten", zegt Evert Bloemen, arts bij Pharos. Dat is het expertisecentrum gezondheidsverschillen, gespecialiseerd in gezondheidsproblemen bij asielzoekers. "Ze zijn afhankelijk van de procedure waarin ze zitten en wachten vaak jaren. Vaak hebben ze al die tijd niets te doen. Door mensen te activeren, voorkom je dat ze zwakker worden."

Volgens een studie uit 2006 kampt tweederde van de asielzoekers in Nederland met depressies. Dat is duidelijk meer dan bij autochtone Nederlanders. Toch maakten de asielzoekers juist weinig gebruik van zorg van de huisarts en de ggz. Volgens een onderzoek uit 2005 neemt de problematiek toe naarmate de asielprocedure en het verblijf in een AZC langer duren.

Wilt u reageren? Reacties kunt u sturen naar josephine.truijman@nos.nl of bas.de.vries@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl