ANP
NOS Nieuws

Koenders: Russen creëren mist rond MH17

Rusland creëert mist en dat is niet productief. Dat zegt minister Koenders over Russische scenario's over de ramp met de MH17 en kritiek op het onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Ik wijs erop: dit is hét onderzoek dat objectief, transparant en neutraal is gedaan."

Koenders vindt het geen goede zaak dat Russische bedrijven en staatsinstellingen op de dag van de presentatie afstand namen van de OVV. "Ze hebben er zelf aan meegewerkt, als je dan met alternatieve theorieën komt, vind ik dat toch een beetje mist optrekken. Ook in de richting van slachtoffers het belangrijk dat je je schaart achter de organisatie die over het onderzoek ging", zegt de minister van Buitenlandse Zaken.

Een paar uur voor de presentatie van de OVV gaf de Russische raketbouwer Buk een persconferentie waarin de conclusies van de Onderzoeksraad werden tegengesproken. Ook stelde het bedrijf dat de raket werd afgevuurd vanuit gebied dat door Oekraïne werd gecontroleerd gebied.

Berechting

Koenders heeft er vertrouwen in dat het tot berechting zal komen van de daders. OVV-voorzitter Joustra zei vanochtend dat dat ingewikkeld wordt. Volgens Joustra staan "verschillende landen niet te trappelen om überhaupt mensen uit te leveren." Als voorbeeld daarvan noemde hij Rusland.

Koenders wil niet ingaan op de schuldvraag. "Dat is aan het OM. Zij doen dat onafhankelijk, en dat is maar goed ook. "

Koenders en premier Rutte zeggen dat ze geen contact hebben gehad met hun Russische ambtsgenoten over de alternatieve theorieën.

Koenders over Russische mist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl