De brand heeft veel schade aangericht Ministerie van Defensie Israël

Tientallen Palestijnse jongeren hebben brand gesticht bij de graftombe van aartsvader Jozef in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. Ze gooiden molotovcocktails in de ruimte met de tombe. De brandweer heeft het vuur geblust, maar de schade is groot. De graftombe is een heilige plek voor joden.

De jongeren kwamen het terrein bij de tombe op en toen ze met molotovcocktails naar binnen gingen, grepen Palestijnse veiligheidsfunctionarissen in. 

Het bestuur over Nablus werd twintig jaar geleden door Israël overgedragen aan het Palestijnse Gezag, maar de Israëliërs hielden de controle over de wegen naar de stad. Palestijnse politieagenten bewaren er de orde.

De graftombe van Jozef is al eerder aangevallen. Het Israëlische leger heeft de actie van vandaag scherp veroordeeld en zegt dat het alle betrokkenen zal oppakken en de schade gaat herstellen.

Israëlische politici zijn woedend. "De Palestijnen steken onze heilige plaatsen in brand en ontheiligen die. Dat is onvergeeflijk", zegt een Israëlische minister.

Islamitische Staat

In Israël wordt de actie van de Palestijnse jongeren vergeleken met het werk van IS. "Jonge Palestijnen vermoorden Israëliërs met messen en verwoesten daarna heilige plaatsen en historische plekken. Precies zoals IS doet", zegt Avigdor Lieberman van de rechts-nationalistische partij Israël Ons Thuis.

De Palestijnse president Abbas heeft gisteren nog met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, gebeld en hem beloofd dat hij het Palestijnse geweld op de Westelijke Jordaanoever gaat aanpakken.

STER reclame