Bulgaarse grenswachten patrouilleren langs het grenshek met Turkije EPA

Bulgaarse grenswachten hebben een vluchteling doodgeschoten. Het slachtoffer is vermoedelijk een Afghaan, die samen met zo'n vijftig landgenoten vanuit Turkije illegaal de grens met Bulgarije was overgestoken. 

De vluchtelingen verzetten zich tijdens de arrestatie, zegt het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken. De omgekomen migrant is waarschijnlijk getroffen door een afgeketste kogel van een waarschuwingsschot, zegt Balkan-correspondent Marcel van der Steen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Er is geen andere bron die de lezing van de Bulgaren bevestigt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de andere vluchtelingen opgepakt. "Ze zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en verkeren in goede gezondheid", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Vaker geschoten

De vluchtelingen probeerden bij de Bulgaarse grensstad Sredets het land binnen te komen. De Turks-Bulgaarse grens is volgens Van der Steen niet populair bij de vluchtelingen, omdat hij aan beide kanten goed wordt bewaakt. "Langs de 260 kilometer lange grens staat over een lengte van 30 kilometer een hek en 2000 politieagenten en soldaten bewaken het grensgebied."

Dat is de reden dat maar weinig vluchtelingen proberen via Bulgarije verder Europa in te komen, zegt Van der Steen. "Er is vaker geschoten bij de grens, maar voor zover bekend is het de eerste keer dat daarbij iemand is omgekomen."

Halsoverkop

Bulgarije staat bekend om zijn strenge aanpak van de vluchtelingen. Zo zijn er geregeld acties waarbij illegaal verblijvende vluchtelingen worden opgepakt, onder andere in hotels in de hoofdstad Sofia. 

EU-correspondent Arjan Noorlander zegt dat de Bulgaarse premier vanwege de gebeurtenis vannacht halsoverkop vertrokken is van de EU-top in Brussel.

STER reclame