Verdachte Mark M.
NOS Nieuws

'AIVD keurde verdachte agent af om Oekraïense partner'

De agent die verdacht wordt van het verkopen van geheime informatie is in het verleden door de AIVD afgekeurd voor een vertrouwensfunctie bij de politie, omdat hij een Oekraïense partner heeft. Dat melden bronnen aan de NOS.

Omdat de AIVD geen samenwerkingsverband heeft met veiligheidsdiensten in Oekraïne, konden de partner van de verdachte en haar familie niet worden gescreend. Daarom weigerde de dienst een Verklaring van Geen Bezwaar af te geven. Eerder werd gesuggereerd dat de veiligheidsdienst een negatief advies uitbracht over M. vanwege diens financiële situatie.

Criminelen

De verdachte, Mark M., slaagde er toch in een baan bij de politie te bemachtigen, maar dan in een functie waarvoor screening door de AIVD niet nodig is. Op die plek had hij toegang tot vertrouwelijke informatie, maar uiterst gevoelige gegevens bleven afgeschermd.

M. werd eind vorige maand opgepakt, omdat hij vertrouwelijke informatie zou hebben verkocht aan criminele organisaties.

Risicopartner

Ook bij Defensie wordt bezwaar gemaakt tegen militairen met een zogenoemde risicopartner. Dat zijn partners uit landen waar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst niet mee samenwerkt.

Omdat vrijwel alle militairen een vertrouwensfunctie hebben en de MIVD de partner en diens familie niet adequaat kan screenen, weigert de dienst een Verklaring van Geen Bezwaar af te geven. Sinds vier jaar worden de betrokken militairen ontslagen of op non-actief gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl