RTV Oost / Rogier van den Berg
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Statenleden tegen injecteren afvalwater NAM in Twentse bodem

Statenleden in Overijssel willen dat de provincie zo snel mogelijk aan minister Henk Kamp van Economische Zaken vraagt om de vergunning voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in te trekken, meldt RTV Oost.

De NAM overweegt om in de tweede helft van volgend jaar weer te beginnen met het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in Twente. Volgens de Statenleden is dat een gevaar voor het drinkwater en natuurgebieden in Twente.

Afvalwater in de grond

Het afvalwater dat overblijft bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek werd sinds 2011 via een oude ondergrondse gasleiding naar de lege gasvelden in Twente gepompt.

De NAM staakte de oliewinning in juni, omdat de pijpleidingen aangetast waren. Na reparaties van het leidingwerk kan de toevoer volgend jaar worden hervat, aldus de NAM.

Motie

De Provinciale Staten namen in september een motie aan om minister Kamp te vragen de vergunning in te trekken als de afvalwaterinjecties weer worden opgestart. Onder meer GroenLinks en het CDA vinden dat Gedeputeerde Staten dat verzoek nu zo snel mogelijk moeten doen.

"We zijn afgelopen week op een onderzoek gestuit van het ministerie waaruit blijkt dat de risico's bij afvalwaterinjectie veel hoger zijn dan bij het winnen van schaliegas. De hele provincie is er al van doordrongen dat dit hier niet kan", zegt CDA-statenlid Bouwien Rutten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl