NOS Nieuws

Kwart minder hypotheken onder water

Het aantal hypotheken dat onder water staat is in de afgelopen twee jaar met een kwart gedaald. Een hypotheek staat onder water als de waarde van het huis lager is dan de hypotheekschuld.

In 2013 stonden er als gevolg van de sterk gedaalde huizenprijzen 1,3 miljoen hypotheken onder water. Het zijn er nu nog 960.000, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) uitgerekend op basis van de 3 miljoen hypotheekgegevens.

De afname is het gevolg van aflossingen en de stijgende huizenprijzen. De voorbije twee jaar hebben huishoudens in totaal voor 29 miljard euro extra afgelost, vaak aangezet door de lage spaarrente en de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling. In totaal is 6 miljard euro gebruikt voor het extra aflossen op onderwaterhypotheken.

De extra aflossingen hebben er ook toe bijgedragen dat het gemiddelde onderwaterbedrag sinds begin 2013 is afgenomen van 20 procent tot 16 procent van de waarde van het huis.

Weggewerkt

Het betreft vooral huizen die voor hoge prijzen met makkelijk verstrekte top-hypotheken gekocht zijn tijdens de overspannen huizenmarkt van tien, vijftien jaar geleden.

In sommige regio's, zoals Amsterdam en Utrecht, is de afgelopen twee jaar de huizenmarkt heel sterk aangetrokken en zijn veel hypotheken weer boven water gekomen. Maar in veel delen van het land is dat nog lang niet het geval.

Het zal volgens DNB nog wel enige tijd duren voordat het probleem is weggewerkt. Bij een gematigde gemiddelde huizenprijsstijging van 2 tot 3 procent per jaar zullen er over vijf jaar nog 250.000 tot 350.000 onderwaterhypotheken zijn.

De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt in totaal 635 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl