Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven

Haven Rotterdam doet het prima dankzij olie

De Rotterdamse haven doet het goed. In de eerste negen maanden groeide de overslag met 5,4 procent. Die toename is vrijwel volledig te danken aan de overslag van olie en olieproducten. Deze activiteiten trokken vooral aan dankzij de lage olieprijzen.

De overslag van ruwe olie steeg met 8,5 procent. De lage olieprijs zorgt voor goede marges, waardoor raffinaderijen meer ruwe olie verwerkten dan vorig jaar. Dit geldt volgens het Havenbedrijf niet alleen voor de vijf raffinaderijen in Rotterdam en de vijf in Duitsland, Antwerpen en Vlissingen die vanuit Rotterdam worden bevoorraad, maar ook voor de raffinaderijen in Rusland.

Vanuit Rotterdam wordt veel Russische stookolie verscheept naar het Midden-Oosten. ,,Dit is de belangrijkste oorzaak waardoor de overslag van olieproducten met 22,1 procent toenam.''

Kolen

De kolenoverslag bleef stabiel, terwijl bij ertsen en schroot een daling van 2 procent gemeten werd. Dat heeft te maken met het uitblijven van herstel van de Duitse staalproductie en het feit dat de import vanuit China verloopt via Zuid-Europese havens.

Vanwege een lagere Chinese export en een afkoeling van opkomende economieën als Brazilië en Rusland nam de containeroverslag met slechts 0,2 procent toe.

De overslag van agrarische producten daalde met 11,7 procent. Volgens het Havenbedrijf komt dat doordat de Europese oogsten dit jaar goed zijn, waardoor er minder hoeft te worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl