De brief aan de redactie van RTV Oost RTV Oost / Rogier van den Berg

Bij RTV Oost is een brief bezorgd waarin de burgemeester van Rijssen-Holten wordt bedreigd. De briefschrijver wil dat de gemeente geen vluchtelingen opvangt.

De gemeente gaat 150 vluchtelingen opvangen in een sporthal. Volgens de gemeente komen ze naar verwachting vanaf 22 oktober. 

"Als Burgemeester Hofland wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood", staat in de brief. Ook zijn gezin en het stadhuis zouden dan volgens de briefschrijver doelwit worden van een aanslag.

IS

De brief is ondertekend met IS, waarschijnlijk een verwijzing naar Islamitische Staat, de terreurbeweging die de macht heeft in delen van Syrië en Irak. De brief is overhandigd aan de politie, die sporenonderzoek doet om de afzender te achterhalen. 

Hofland zegt in een reactie: "Dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. Je mag met elkaar van mening verschillen, maar dat doen we in open respectvolle communicatie. Bedreigen is nooit een oplossing, maar creëert alleen maar spanning en zet mensen tegen elkaar op."

Ook de verschillende fractieleiders in de gemeente reageren geschokt. "Dit soort bedreigingen zijn ongehoord en horen niet thuis in een democratie", luidt het in een gezamenlijke verklaring.

Het is niet de eerste dreigbrief aan gemeentepolici vanwege de opvang van vluchtelingen. Eind september werd bij Omroep Brabant een dreigbrief bezorgd voor de burgemeester van Wijk en Aalburg. In Rijswijk (ZH) werden onlangs raadsleden bedreigd.

STER reclame