Vluchtelingen in Rotterdam zoeken kleding uit die buurtbewoners hebben gebracht naar de noodopvang
NOS Nieuws

Kosten opvang vluchtelingen lopen op tot 1 miljard euro

De kosten voor de opvang van vluchtelingen lopen dit jaar waarschijnlijk op tot 1 miljard euro. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd in een interview bij BNR.

De minister werd gevraagd naar cijfers die NRC Next vanochtend publiceerde, waaruit blijkt dat de opvang van een asielzoeker per jaar ongeveer 25.000 euro kost. Met 50.000 tot 60.000 asielzoekers per jaar, die nu verwacht worden, zouden de kosten dan oplopen tot zeker 1,25 miljard euro.

Dijsselbloem zei dat hij de gemaakte rekensom in de krant niet kent, maar zei ook dat de kosten snel oplopen. "Ik heb het niet nagerekend, maar het is absoluut zo dat we richting het miljard gaan dit jaar. Aan het begin van het jaar hadden we 300 miljoen gereserveerd en we hebben het al fors moeten ophogen. Voor het einde van het jaar zal dat helaas opnieuw moeten. Dat is gewoon de realiteit waarmee we nu worden geconfronteerd."

Niet op straat

Volgens de minister brengt de opvang van de toenemende stroom asielzoekers grote kosten met zich mee, maar is er geen alternatief. "Je kunt mensen niet op straat laten slapen."

Er hoeft niet extra te worden bezuinigd, laat de minister weten. Tijdens Prinsjesdag bleek al dat het kabinet voor dit jaar rekening hield met een bedrag van 1 miljard euro voor de opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl