AFP

De schorsing van voorzitter Michel Platini heeft de UEFA in het hart getroffen. Afgevaardigden van de 54 Europese bonden praten donderdagmiddag op het hoofdkwartier in Nyon over de crisissituatie.

Zelf is de Fransman niet aanwezig bij de vergadering, maar zijn advocaten zullen Platini proberen te verdedigen. Dat wordt steeds lastiger nu via verschillende buitenlandse media meer details naar buiten zijn gekomen over de miljoenenbetaling van FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan Platini.

Platini's rugzak is erg zwaar geworden en dat kan hem wel eens zijn rug kosten.

Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse bond en bestuurslid van de UEFA en FIFA

Volgens de UEFA-voorzitter kreeg hij het geld in 2011 als achterstallig salaris voor advieswerk als assistent van Blatter tussen 1998 en 2002. Platini ontving in die tijd al een salaris van in totaal bijna 1 miljoen euro. De Fransman beweert dat hij met Blatter een mondelinge afspraak maakte om later nog eens 1,8 miljoen euro over te maken.

De verklaring kan hij niet staven met documenten. En toenmalige collega's van Platini hebben de afgelopen dagen in de media verklaard dat de regeling nooit aan hen is voorgelegd. Bovendien mag achterstallig salaris volgens de Zwitserse wet na vijf jaar niet meer overgemaakt worden.

Dubieus

Vooral het moment van de betaling roept vragen op. Blatter zocht in 2011 steun in zijn strijd met Mohammed bin Hammam om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Enkele maanden nadat Platini de miljoenen ontving, riep hij de Europese bonden op om Blatter te steunen.

De Zwitserse justitie doet onderzoek naar de betaling en heeft alle informatie overgedragen aan de ethische commissie van de FIFA, die beide bestuurders een voorlopige schorsing van negentig dagen oplegde.

Sepp Blatter en Michel Platini AFP

Platini ging in beroep tegen die maatregel en werd daarbij aanvankelijk gesteund door het voltallige UEFA-bestuur. De afgelopen dagen hebben verschillende van zijn collega's echter vraagtekens gezet bij de verdediging van de Fransman.

"Platini's rugzak is erg zwaar geworden en dat kan hem wel eens zijn rug kosten", zei Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse bond en bestuurslid van de UEFA en FIFA in Die Zeit. Zijn Deense collega Allan Hansen gaf daarvoor al aan dat als er geen papieren contract is "we hem niet langer kunnen steunen".

KNVB wil antwoorden

Ook de KNVB twijfelt of de bond achter de kandidatuur van Michel Platini voor het FIFA-voorzitterschap kan blijven staan. "We hopen goede antwoorden te krijgen van zijn advocaten", zei directeur Bert van Oostveen, die zich wil laten overtuigen voordat hij Platini veroordeelt.

Duidelijkheid

Daarmee kunnen de critici rechtstreeks tegenover de vertrouwelingen van de UEFA-voorzitter komen te staan. De Franse bond heeft al aangekondigd Platini tot aan het internationaal sporttribunaal CAS te willen verdedigen.

Veel zal in de loop van donderdag duidelijk worden als eerst het bestuur en daarna de afgevaardigden van de bonden vergaderen in het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon.

STER reclame