AFP

Bondskanselier Merkel heeft zich in de Bondsdag beklaagd over landen die nog geen extra personeel hebben toegezegd aan Frontex, om de buitengrenzen van Europa beter te bewaken. Ze noemde het onbestaanbaar dat mensensmokkelaars het voor het zeggen hebben in de wateren tussen Turkije en de Griekse eilanden.

Merkel zei dat de zogenoemde 'hotspots' in landen als Italië en Griekenland eind volgende maand open moeten gaan. Daar moeten asielzoekers worden geregistreerd en verdeeld over de Europese lidstaten. 

Ze benadrukte in haar toespraak opnieuw dat er geen grotere Europese uitdaging is dan de vluchtelingencrisis en herhaalde dat Europese samenwerking vereist is. Ook zei ze dat een simpele oplossing niet bestaat. "Er is niet één schakelaartje dat je kan overhalen waarmee het is opgelost."

Merkel verdedigt in de Bondsdag haar asielpolitiek en nieuwe maatregelen die Duitsland invoert om de toestroom van vluchtelingen "beter en efficiënter" op te vangen. Dat doet ze voorafgaand aan de top in Brussel, later vanmiddag. Haar toespraak lijkt op de speech die ze eerder in het Europees Parlement hield.

Syrië en Rusland

Merkel noemde de oorlog in Syrië de belangrijkste oorzaak van de vluchtelingenstroom. Om de situatie daar te stabiliseren is volgens haar politieke dialoog nodig, ook met Rusland. 

Merkel ging ook in op "de sleutelrol" die Turkije speelt: "De meeste vluchtelingen komen via Turkije, als we de stroom willen indammen zullen we Turkije moeten helpen." Merkel gaat zondag naar Turkije. De oppositie is kritisch vanwege de mensenrechtensituatie in het land. "U wordt misbruikt in Erdogans verkiezingscampagne", zei Sahra Wagenknecht van Die Linke. 

Merkel: Turkije speelt een sleutelrol

Merkels regeringsverklaring is ook op Duitsland gericht. Ze zei dat ze de Duitsers wil bedanken: "We komen niet alleen in actie als het gaat om geld, om financiële crises. Maar ook om onze kernwaarden."

Ze vroeg steun voor het voorstel dat op tafel ligt: sneller mensen terugsturen, kortere procedures, mensen geen zakgeld maar goederen of waardebonnen geven tijdens de procedure.

Merkel is ook in haar eigen partij onder vuur komen te liggen vanwege haar 'wir-schaffen-das'-asielpolitiek. Toch kreeg ze een groot applaus, nog voor ze begon aan haar toespraak. 

STER reclame