Op de muur links staat in het Arabisch 'Homeland is racistisch' geschreven Giphy

Drie graffiti-kunstenaars hebben de set van de Amerikaanse serie Homeland beklad met leuzen tegen het televisieprogramma. Daardoor komt in de tweede aflevering van het vijfde seizoen onder meer de Arabische tekst 'Homeland is racistisch' duidelijk in beeld.

In de bewuste aflevering, die nog niet in Nederland is uitgezonden, loopt hoofdrolspeelster Carrie Mathison door iets wat een Libanees vluchtelingenkamp moet voorstellen. De scène werd opgenomen in een buitenwijk van Berlijn. De makers van het programma huurden drie kunstenaars in om het decor er iets authentieker te laten uitzien.

De graffiti-spuiters twijfelden even of ze de baan moesten aannemen, schrijven zij in een verklaring. "De serie staat bekend om zijn stereotype weergave van Arabieren, Pakistanen en Afghanen. Het leek ons uiteindelijk een goede mogelijkheid om onze onvrede over het programma over te brengen op het grote publiek."

De makers van de serie keken niet naar wat we op de muur schreven.

Heba Amin, een van de kunstenaars

"De makers van Homeland wilden teksten als 'Mohammed is de grootste' op de muur, maar wij besloten iets anders op te schrijven", zeggen de kunstenaars. Ze schreven onder meer in het Arabisch "Homeland is een grap en wij kunnen er niet om lachen" en "#blacklivesmatter" op de set van de serie.

Volgens de kunstenaars waren de producenten van het programma druk bezig met de opnames en werd hun werk niet gecontroleerd. "De makers van de serie keken niet naar wat we op de muur schreven", zeggen ze. "Ze wilden gewoon wat Arabische teksten om het horrorbeeld van een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten compleet te maken."

Je zou verwachten dat een serie als Homeland de Arabische wereld iets genuanceerder in beeld brengt.

Heba Amin, een van de kunstenaars

Homeland trekt elke aflevering ruim anderhalf miljoen Amerikaanse tv-kijkers. Miljoenen anderen volgen de serie via internet. In Nederland zendt BNN Homeland uit op NPO 3.

De serie won na het eerste seizoen zes Emmy's. "Het programma is goed geproduceerd en er wordt ook sterk in geacteerd", zeggen de kunstenaars. "Je zou verwachten dat een serie als Homeland de Arabische wereld iets genuanceerder in beeld brengt."

STER reclame