NOS Nieuws

Kruger Park verliest van stropers in strijd om neushoorn

'We gaan door tot we deze oorlog gewonnen hebben'

Zuid-Afrika dreigt de strijd tegen stropersbendes te verliezen. Het aantal neushoorns dat wordt gedood blijft toenemen, ondanks meer geld, apparatuur en parkwachters.

Het stropen van hoorns heeft het Kruger-natuurpark veranderd in een oorlogszone, vertelt parkwachter Rob Thompson. Zijn zwaarbewapende collega's speuren dagelijks naar stropersbendes, die vanuit arme dorpen in de omgeving komen.

Daar in de rivier zie je het karkas van een neushoorn liggen.

Parkwachter Rob Thompson

"Het is zwaar. Maar we geven niet op. We gaan door tot we deze strijd hebben gewonnen", zegt Thompson.

Met helikopters vliegen de parkwachters boven het natuurpark. "Daar in de rivier zie je het karkas van een neushoorn liggen", zegt Thompson. "Een volwassen bul, zijn hoorn moet groot zijn geweest." Het afgelopen jaar werden er meer dan 1200 neushoorns gedood in het Kruger Park.

Tegen kanker

De hoorns leveren in Azië meer op dan goud of cocaïne. De geschatte straatwaarde loopt op tot 50.000 euro per kilo. De hoorns worden met name naar Vietnam verscheept, waar sommigen geloven dat gemalen hoornpoeder helpt tegen kanker, impotentie en katers.

De afgelopen honderd jaar is de neushoornpopulatie gedaald van 500.000 naar krap 30.000. In het Kruger Park leeft de grootste populatie ter wereld: tussen de 8000 en 9000 dieren.

Als het zo doorgaat, is de neushoorn in 2020 uitgestorven, waarschuwen dierenorganisaties.

40 jaar geleden waren er nog meer dan 100.000, dit is er van over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl