'Ook sjoemelsoftware in nieuwe VW-diesels'

Een gloednieuwe Volkswagen Passat in de showroom Corbis / Hollandse Hoogte

Volkswagen heeft ook in dieselauto's die gepland staan voor volgend jaar software ingebouwd die uitstoottests kan manipuleren. Het persbureau AP zegt dat van Volkswagen te hebben vernomen.

Volgens de autofabrikant is het een ander snufje dan in de dieselauto's waarover de laatste tijd ophef is ontstaan. Daarbij ging het om auto's die gebouwd zijn tussen 2009 en 2015. 

In de nieuwe modellen, die waarschijnlijk al werden ontwikkeld voordat het dieselschandaal uitkwam, zit dus andere software. Maar volgens een woordvoerder van Volkswagen gaat het wel om software die ervoor zorgt dat auto's schonere prestaties leveren tijdens emissietests dan tijdens normaal gebruik.

Vergunning

Volgens AP heeft Volkswagen het bestaan van de software toegegeven tegen de Amerikaanse milieudienst EPA, die over de vergunningen in de VS gaat. De dienst onderzoekt nog of de betreffende software door de beugel kan. 

Bij het uitkomen van het schandaal maakte Volkswagen bekend te hebben geknoeid met ongeveer 11 miljoen auto's met een bouwjaar tussen 2009 en 2015. Vandaag schreef het Duitse blad Der Spiegel dat het bedrijf zeker dertig managers heeft geschorst die op de hoogte van de fraude zouden zijn geweest.

STER Reclame