Premier Rutte in het debat over de vluchtelingenproblematiek

Rutte gaat voorrang woning asielzoeker 'heel snel' schrappen

Het kabinet wil de urgentieregeling voor woonruimte voor vluchtelingen met een verblijfsstatus zo snel mogelijk uit de wet hebben. Het kabinet wil daar het liefst morgen al mee aan de slag, zei premier Rutte in een debat in de Tweede Kamer.

Regeringspartij PvdA stemt in met het schrappen van de voorrangsregeling, mits er voldoende noodwoningen worden bijgebouwd.

Een deel van de oppositie vreest nu dat de urgentiestatus al is geschrapt, voordat er begonnen is met het plaatsen van bijvoorbeeld containerwoningen of het verbouwen van leegstaande Rijksgebouwen.

Tweesporenbeleid

Rutte zei dat er sprake is van een tweesporenbeleid en dat beide sporen tegelijk worden ingezet: er wordt zo snel mogelijk een wetswijziging ingezet en even snel begonnen met het realiseren van semipermanente woningen.

"Dit kan allemaal heel snel, en dat moet ook", zei de premier. Hij wees erop dat het onvermijdelijk is om maatregelen te nemen die neerkomen op het versoberen van de voorzieningen voor vluchtelingen.

Hij vergeleek de curve van de instroom sinds augustus met "een hockeystick die omhoog gaat".

Niet meer nodig

De PvdA is eigenlijk niet zo voor het schrappen van de urgentieverklaring, omdat vluchtelingen met een status daardoor langer in een asielzoekerscentra blijven dan nodig is. Maar, zei partijleider Samsom vandaag nog een keer in het debat: als er voldoende woningen zijn, is de voorrang niet meer nodig.

Rutte vatte samen: "We verschillen in opvatting over het doel van het beleid, maar niet over de maatregelen die genomen moeten worden".

Rutte en Pechtold nemen voorschot op volgend debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl