NOS Nieuws

Rebellenleider: onderzoekers MH17 zitten ernaast

'Onderzoek naar MH17 gaat niet goed'

De onderzoekers naar de ramp met de MH17 zitten er volgens Alexander Zachartsjenko helemaal naast. De leider van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne zegt dat zijn beweging nooit heeft beschikt over Buk-raketten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) liet gisteren weten dat de MH17 is neergehaald met een Buk-raket. Voorzitter Tjibbe Joustra zei later dat het projectiel is gelanceerd in een gebied dat op het moment van de ramp werd gecontroleerd door de rebellen.

"Zoals we eerder hebben gezegd, zeggen we ook nu dat we het toestel niet hebben beschoten", zegt Zachartsjenko.

Politieke spelletjes

Volgens de rebellenleider heeft de OVV niet kunnen aangeven door welk type raket de MH17 is getroffen. "Maar ik kan zeggen dat we geen Buk-raketten hebben en ook nooit hebben gehad."

Zachartsjenko vindt dat Oekraïne verantwoordelijk is. De regering in Kiev speelt volgens Zachartsjenko politieke spelletjes. "Oekraïne had het luchtruim moeten sluiten, maar heeft dat nagelaten."

Eerder vandaag liet de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia weten er niet zeker van te zijn dat het toestel van Malaysia Airways is beschoten met een Buk-raket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl