Bondskanselier Merkel tijdens een vluchtelingentop in haar bureau
NOS Nieuws

Kritiek op vluchtelingenbeleid Merkel zwelt aan

De Duitse bondskanselier Merkel krijgt steeds meer kritiek op haar vluchtelingenbeleid. Ook binnen haar eigen partij de CDU groeit het verzet tegen haar ruimhartige opstelling.

Gisteravond sprak de Bondsdag-fractie van de CDU urenlang met Merkel, en volgens Duitse media liepen de gemoederen hoog op. Diverse politici zouden hebben geëist dat de regering zich harder opstelt en met uitgebreide grenscontroles komt.

"Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt" zei een van de aanwezigen na het onderhoud tegen de krant Die Welt. Een op de vijf Bondsdag-leden van de CDU zou de lijn van Merkel niet meer steunen.

Brandbrief

Vorige week publiceerden 34 regionale CDU-politici een open brief met kritiek op het migrantenbeleid van Merkel. Ze zou meer moeten doen om de vluchtelingenstroom in te dammen.

Inmiddels sluiten zich steeds meer politici van de CDU bij de brief aan. Volgens Bild is de brief ondertekend door 126 mensen, onder wie veel deelstaatpolitici.

Op één gebied hebben de ondertekenaars al hun zin gekregen. Hun oproep om aan de grens centra in te richten waar kansloze asielzoekers direct worden weggestuurd, is omarmd door Merkel. Coalitiepartner SPD moet nog wel worden overtuigd.

Peiling

Volgens een peiling wordt de Duitse bevolking steeds sceptischer over Merkels boodschap "wir schaffen das" (het lukt ons). Met die uitspraak verwijst ze naar de ambitie om zo veel mogelijk vluchtelingen op te nemen.

Vorige maand was nog de helft van de Duitsers het oneens met die stelling, maar dat is inmiddels gestegen naar 64 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl