De gereconstrueerde cockpit van de MH17
NOS Nieuws

'Onderzoek OVV beneden peil'

De Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia is er niet zeker van dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket. De chef van het agentschap zei dat vandaag tijdens een persconferentie.

Stortsjevoj reageerde op het uitgebreide rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gisteren presenteerde. Daarin staat dat de Boeing 777 boven Oost-Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht is geschoten. Stortsjevoj was uiterst kritisch over het OVV-onderzoek. "De logica in het rapport is beneden peil", stelt hij.

Wat de Russen betreft is de zaak nog niet gesloten. "De Russische Federatie gaat door met het onderzoek naar de oorzaak van de beschadiging aan het vliegtuig. Want wij hebben geen gegevens en feiten waaruit blijkt dat de schade is aangebracht door een Buk-raket", zei topman Oleg Stortsjevoj.

Russische informatie genegeerd

Volgens hem heeft de OVV belangrijke Russische informatie naast zich neergelegd en zijn de berekeningen van de lanceerplek van Buk-fabrikant Almaz-Antey uit hun context gehaald.

Op meerdere punten komen de bezwaren van Rosaviatsia overeen met de kritiek van de wapenfabrikant, die gisteren al reageerde. Beide rekenen het Oekraïne zwaar aan dat het luchtruim boven het oosten van het land open bleef voor burgervliegtuigen, hoewel daar al meerdere militaire vliegtuigen waren neergeschoten.

Lavrov

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov was vandaag kritisch. “We hebben nog heel veel vragen”, zei hij tegenover het parlement. “Het rapport geeft daar geen antwoord op.”

Lavrov zegt dat Rutte hem heeft gevraagd het rapport te respecteren. “Wij respecteren altijd ieders mening, zolang dat wederzijds is.”

Maar dat is volgens de minister niet het geval. “Er is zelfs niet om onze mening gevraagd. We hebben er letterlijk op aangedrongen dat de Buk-fabrikant bij het Nederlandse onderzoek betrokken zou worden. Dat is niet gebeurd.”

Reactie Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad wil niet op de nieuwe beschuldigingen reageren en verwijst naar de verantwoording bij het onderzoeksrapport. Daarin wordt ook ingegaan op de kritiek die Rusland heeft op het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl