De gemiddelde Nederlander gooit 50 kilo voedsel per jaar weg
NOS Nieuws

Jongeren en gezinnen gooien meeste voedsel weg

Eén op de drie Nederlanders gooit meerdere keren per week eten en drinken weg. Jongeren onder de dertig en gezinnen zijn de grootste verspillers. Eén van de redenen: de partner heeft geen zin in bewaard voedsel.

Bureau GfK heeft vorige maand in opdracht van de Rabobank ruim duizend Nederlanders ondervraagd over hun omgang met voeding.

Aanpassen

Per huishouden doen we het nog slechter. Ruim de helft van alle huishoudens gooit wekelijks voedsel weg. Veel ondervraagden zeggen geen trek te hebben in kliekjes, maar ook dat ze onbewust voedsel weggooien. En dat ze het moeilijk vinden hun gedrag aan te passen.

Als oplossing geven consumenten aan dat voedsel duurder moet worden. Dan zouden ze bewuster gaan inkopen en meer voedsel gaan invriezen. Met sommige producten gebeurt dat al wel veel: 71 procent van de huishoudens zegt brood in te vriezen en alleen te ontdooien wanneer het meteen wordt opgegeten.

Tenminste houdbaar tot

De onderzoekers denken dat er nog veel winst is te behalen met voorlichting. Zo zijn veel consumenten zich niet bewust van het verschil tussen de aanduidingen 'tenminste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT) op de verpakking. Als de THT-datum is verstreken, zijn producten vaak nog lang daarna te gebruiken. De datum is erop gezet door de fabrikant die tot die datum kleur en smaak garandeert. Dat heeft niets met bederf te maken.

Oogst

Niet alleen consumenten zijn verkwisters. Al bij de oogst en in het productieproces van voeding wordt veel verspild, blijkt uit cijfers van Wageningen Universiteit. Dat komt neer op 60 miljard euro in Europa. Consumenten verspillen in Europa jaarlijks voor ongeveer 30 miljard euro.

Gemiddeld gooit een Nederlander 50 kilo voedsel per jaar weg. Volgens de onderzoekers in Wageningen kan dat met betere voorlichting worden gehalveerd.

Rabobank heeft wereldwijd 95 miljard euro aan kredieten uitstaan in de voedselindustrie. De bank heeft er dus baat bij dat producenten efficiënter werken. Volgens de bank kunnen ondernemers tijdens de oogst en verwerking tot eindproduct samen 10 miljard euro besparen aan gederfde inkomsten door voedselverspilling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl