NOS Nieuws

Eerste Kamer: snel extra geld naar Justitie

De Eerste Kamer eist van het kabinet extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Bij de algemene beschouwingen in de senaat riep een grote meerderheid het kabinet op meer middelen ter beschikking te stellen.

Volgens de senaat zijn er grote problemen die kunnen leiden tot aantasting van de rechtsstaat. De Eerste Kamer noemde daarbij de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de reclassering, de toegang tot de rechter en het Nederlands Forensisch Instituut.

VVD en PvdA

Alleen de regeringspartijen VVD en PvdA stemden tegen een motie van CDA en SP, waarin de begroting onvoldoende wordt genoemd. Voor de rest schaarden alle senaatsfracties zich achter de oproep. VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer samen maar 21 van de 75 zetels. Dat betekent dat het kabinet de oppositie nodig heeft om een meerderheid achter de begroting te krijgen.

Dat de oppositie zeer kritisch is over de begroting voor Veiligheid en Justitie is al een paar keer eerder gebleken. Het kabinet heeft toegezegd een analyse van de problemen te maken. Maar dat kan nog wel even duren.

Brnkman (CDA) over Justitie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl