Marlon James AFP

Jamaicaanse auteur Marlon James wint Man Booker Prize

tijd van publicatie

De Jamaicaanse schrijver Marlon James heeft de Man Booker Prize gekregen voor zijn boek A Brief History of Seven Killings (Een beknopte geschiedenis van zeven moorden). Hij is de eerste Jamaicaan die de prestigieuze Britse literatuurprijs wint. 

Het is het derde boek van de 44-jarige James, die tegenwoordig in de VS woont en daar schrijflessen geeft. De roman gaat over politiek geweld op Jamaica en behandelt onder meer de moordaanslag op Bob Marley in 1976. 

Grappig

De jury heeft het boek unaniem uitgekozen. De voorzitter van de jury noemt de roman het meest zinderende boek op de lijst. Het zit volgens hem vol seks en geweld, maar is vooral ook vaak erg grappig. 

James heeft in Londen 50.000 pond (zo'n 67.000 euro) gekregen. In zijn dankwoord zei James dat hij, toen het manuscript van een van zijn boeken zeventig keer werd afgewezen door uitgevers, heeft overwogen te stoppen met schrijven. 

Internationale prijs

De prijs bestaat sinds 1969. Tot 2013 maakten alleen auteurs uit Groot-Brittannië, Ierland en het Gemenebest kans op de prijs. Sinds vorig jaar kan iedereen die in het Engels publiceert de prijs krijgen. De boeken moeten wel in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven zijn.

Onder de winnaars van de Booker Prize zijn de auteurs Salman Rushdie (1981), Kingsley Amis (1986), Ian McEwan (1998) en Julian Barnes (2011). 

STER Reclame