Staatssecretaris Dijkhoff voor de wereldkaart in zijn kantoor
NOS Nieuws

Dijkhoff verwacht tot 60.000 asielzoekers

Het kabinet verwacht dat er dit jaar tussen de 50.000 en 60.000 mensen asiel in Nederland zullen vragen. Tot vorige maand hadden 35.900 asielzoekers zich gemeld in Nederland, schrijft staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer.

Door de grote instroom van asielzoekers is er een tekort ontstaan in de opvanglocaties van het COA. Daardoor moeten sommige vluchtelingen langer in tijdelijke noodopvangplekken blijven dan gewenst. Dijkhoff zegt dat er op dit moment 1980 asielzoekers onderdak krijgen in tijdelijke plekken zoals sporthallen.

In de reguliere asielzoekerscentra zitten nu meer dan 37.000 asielzoekers. Aan het eind van het jaar moet er opvang zijn voor bijna 50.000 mensen, schrijft de staatssecretaris.

Oranje

De staatssecretaris meldt verder dat de honderd asielzoekers die sinds vorige week extra worden opgevangen in dorp Oranje, zo snel mogelijk ergens anders worden ondergebracht. In het kleine Drentse dorp ontstond ophef toen Dijkhoff bekendmaakte dat er extra asielzoekers naartoe zouden komen.

Dijkhoff herhaalt in een brief aan de Kamer dat de nood voor opvang hoog is, en dat hij anders niet was overgegaan tot de "ongewenste maatregelen" die hij in Oranje had getroffen.

Morgen is er in de Tweede Kamer een debat over de problemen rond de asielopvang. Daar zal het ook gaan over de incidenten bij noodopvang, zoals in Woerden afgelopen vrijdag. Dijkhoff schrijft in zijn brief dat de politie de beveiliging van de opvanglocaties aankan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl