Schutter Coulibaly in een afscheidsvideo
NOS Nieuws

'Parijse terrorist Coulibaly had opdrachtgever'

De Franse terrorist Amedy Coulibaly, die in januari in Parijs twee aanslagen pleegde, handelde in opdracht. Dat concluderen onderzoekers uit e-mailverkeer met hem, meldt het Franse commerciële tv-station BFMTV.

De 32-jarige Coulibaly schoot op 8 januari in de Parijse voorstad Montrouge een jonge politieagente dood. Later op diezelfde dag kreeg hij in een mailtje de instructie om "alleen te werken", "te gaan voor het makkelijkste en zekerste doelwit", en het "verschillende keren opnieuw te doen". Hij mocht daarbij zelf weten waar hij zou toeslaan: "misschien binnen de ring (van het centrum van Parijs), als er in het centrum problemen zijn. Jij kunt dat het beste inschatten", staat volgens de onderzoekers in de e-mails, zegt BFMTV.

De berichten kwamen van een server in de VS en de onderzoekers denken dat ze vanuit Syrië zijn verzonden, zegt het Franse tv-station. Door wie is niet duidelijk.

Gecodeerde berichten

Coulibaly ging de volgende dag, op 9 januari, naar Porte de Vincennes, aan de oostelijke rand van het centrum, waar hij in een joodse supermarkt mensen gijzelde. Hij doodde vier van zijn slachtoffers en kwam ook zelf om het leven toen de politie de zaak bestormde.

Coulibaly's gijzeling was twee dagen na de moordpartij op en rond de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Later bleek dat hij in contact stond met de daders daarvan, de twee broers Chérif en Saïd Kouachi, die op de redactie twaalf mensen doodschoten en later zelf door de politie werden gedood.

De Franse onderzoekers denken dat Coulibaly ook gecodeerde berichten kreeg met de opdracht om de broers Kouachi te bereiken. In een bericht is sprake van 'zigoto' en 'd'. De opdrachtgever zou hem ook hebben gevraagd om een video te maken. Na zijn daden werd bij Coulibaly thuis een afscheidsvideo gevonden. De e-mails waren, zoals gevraagd door de opdrachtgever, gewist.

IS of al-Qaida?

Opvallend is wel dat Coulibaly in zijn afscheidsvideo zegt dat hij handelde in naam van terreurorganisatie Islamitische Staat, terwijl Chérif Kouachi zei aanhanger te zijn van al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl