1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Sinterklaas
NOS Nieuws

Sinterklaasintochten krijgen Schoorsteenpieten

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel komen voornamelijk Schoorsteenpieten mee. De Zwarte Pieten hebben roetvegen op hun gezicht, doordat ze door de schoorsteen zijn geklommen.

Ook in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht krijgen de Zwarte Pieten roetvegen. De Sinterklaascomités hebben dat afgesproken met de actiegroepen Nederland Wordt Beter en Overlegorgaan Caribisch Nederland.

Bij de grote intochten op 14 en 15 november is een aanzienlijk deel van de Pieten een Schoorsteenpiet. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Pieten krijgen geen gouden oorbellen meer en het aantal Pieten met rode lippen en kroeshaar wordt de komende jaren afgebouwd.

Einde aan discussie

De organisatoren willen met dit besluit een einde maken aan de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. "We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn", zegt Peter Boelhouwer van het Sinterklaascomité in Den Haag. "Ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen. Want daar is het ons allemaal om te doen."

De organisatie van de intocht in Utrecht is ook blij met de beslissing. "Wij hebben de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders van de huidige Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest is een feest voor ieder kind; we sluiten niemand uit. Daarom zetten we nu deze stap om met behoud van de traditie, Piet in deze tijd acceptabel te maken."

De afgelopen jaren was er veel discussie over Zwarte Piet. Verschillende organisaties vonden het een figuur dat uit racisme was voortgekomen. Een commissie van de Verenigde Naties adviseerde om Zwarte Piet te veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl