PVV-senator Faber
NOS Nieuws

Senaatsvoorzitter grijpt in om 'nep-volksvertegenwoordigers'

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol heeft PVV-senator Faber op de vingers getikt, toen zij haar collega-parlementariërs nep-volksvertegenwoordigers noemde. Broekers zei dat ze dit soort termen niet in de Eerste Kamer wenste te horen, en vroeg haar die terug te nemen.

Faber zei dat ze dat niet van plan was, omdat zij vindt dat de Tweede Kamerleden nepvertegenwoordigers zijn die hun kiezers gruwelijk in de steek laten en de Nederlandse bevolking inwisselen voor een islamitische.

Verschillende Eerste Kamerleden van andere partijen mengden zich in de discussie, waarop Broekers opnieuw ingreep. Ze zei dat ze de discussie als "buiten de orde" beschouwde. "Ik heb geen zin in een ordinaire scheldpartij."

Bijl aan wortel

Ze zei nog dat ze de woorden van Faber helaas niet uit de handelingen (het letterlijke verslag van de Kamervergadering) kon schrappen, maar dat ze verder geen zin had in een discussie over nepvolksvertegenwoordigers. "Dit is de bijl aan de wortel van de democratie."

Faber deed haar beschuldiging tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar. Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer sprak PVV-leider Wilders van een nepparlement. Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg kreeg toen achteraf kritiek dat zij niet had ingegrepen.

Broekers tikt PVV-senator op de vingers

Premier Rutte sloot zich later in het debat aan bij de uitspraken van Senaatsvoorzitter Broekers-Knol. "We hebben een duaal stelsel, ik ben uw gast, maar ik vind er wel iets van. Ik vind die uitspraken mataglap. Uw voorzitter heeft dat vanmiddag veel uitvoeriger en deftiger gezegd, maar ik sta er honderd procent achter."

Eerder gebruikte Rutte het woord tijdens de Algemene Beschouwingen. Toen noemde hij mensen die zich aansloten bij IS mataglap.

Rutte: uitspraken over rol parlement 'mataglap'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl