Voorzitter Joustra bij de presentatie van het rapport ANP

De Buk-raket die de MH17 neerhaalde, kwam uit een gebied dat in handen was van de pro-Russische separatisten. Dat heeft voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan het eind van de middag gezegd in Den Haag, waar hij Kamerleden bijpraat over het onderzoek.

"Het is een gebied waar de grenzen wat fluctueren, maar het is een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten", sprak Joustra. Hij wil de rebellen echter niet als schuldigen aanwijzen omdat het onderzoek daar niet op was gericht.

Joustra: rebellen maakten de dienst uit

Joustra ging ook nader in op de "vlinderdasvormige fragmenten" die zijn gevonden. Rusland zou die informatie niet in het rapport hebben willen hebben. Gevraagd naar de redenen daarvan zei Joustra: "Waarom zij er bezwaar tegen hebben weet ik niet. We hebben een tweetal van die vlinders gevonden in de lichamen van de piloten. Dat is wat ons betreft onomstotelijk bewijs dat dat type raketkop is gebruikt."

Tijdens de presentatie eerder op de dag zei Joustra alleen dat de Buk-raket is afgevuurd vanuit een gebied ten zuidoosten van het dorp Grabovo dat 320 vierkante kilometer beslaat. Hij zei er niet bij dat het specifiek gaat om rebellengebied. 

In het rapport van de Onderzoeksraad staat dat aanvullend forensisch onderzoek nodig is om de exacte lanceerinstallatie te bepalen. "Een dergelijk onderzoek valt buiten het mandaat", schrijft de raad.

De Russische Buk-fabrikant verklaarde vanochtend dat de raket is gelanceerd bij het plaatsje Zarosjtsjenskoje. Dat dorp valt buiten het gebied dat de OVV heeft gemarkeerd.

De OVV heeft zich in zijn rapport niet gebogen over de schuldvraag. Daarvoor is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Onderzoeksleider Fred Westerbeke zei daarover vandaag dat het onderzoek tot in 2016 zal lopen. 

STER reclame