Het rode gebied houdt de OVV aan als plek van waaruit de raket is gelanceerd. De Russen houden het lichtblauwe gebied aan en de Oekraïners het paarse gebied.
NOS Nieuws

OVV noemt geen exacte locatie lanceerinstallatie Buk-raket

De Onderzoeksraad voor Veiligheid noemt in zijn rapporten geen exacte locatie van waarvandaan de Buk-raket is afgevuurd op vlucht MH17. Voorzitter Joustra van de OVV sprak in zijn persconferentie over een gebied van 320 vierkante kilometer (het rode gebied van zo'n 20 bij 16 km), ten zuidoosten van het dorp Grabovo. Vlak bij dat dorp zijn de wrakstukken van het ramptoestel neergestort.

Om de lanceerlocatie exact te kunnen bepalen is volgens de OVV aanvullend forensisch onderzoek nodig. "Een dergelijk onderzoek valt buiten het mandaat van de Onderzoeksraad voor Veiligheid", staat in het rapport.

Het gebied dat de OVV heeft gemarkeerd was grotendeels in handen van de opstandelingen, mogelijk zelfs helemaal. Het onderzoek vermeldt niet expliciet of de raket is afgevuurd vanuit gebied dat in handen was van de pro-Russische rebellen. Er loopt ook nog een internationaal strafrechtelijk onderzoek, dat wel antwoord moet geven op de schuldvraag.

Zarosjtsjenskoje

De Russische Buk-fabrikant verklaarde vanochtend dat de raket is gelanceerd bij het plaatsje Zarosjtsjenskoje. Volgens de fabrikant werd dat toen gecontroleerd door het Oekraïense regeringsleger, maar volgens de dorpelingen zelf zaten de Oekraïeners op 17 juli 2014 vijf kilometer verderop. Ook een kaart van het Oekraïense ministerie van Defensie, die een dag voor de ramp werd vrijgegeven, duidt erop dat Zarosjtsjenskoje in rebellengebied lag.

Het dorpje Zarosjtsjenskoje ligt overigens buiten het gebied van 320 vierkante kilometer dat de OVV noemt in zijn rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl