Het kantoor van Axel Springer, de uitgever van Bild, in Berlijn
NOS Nieuws

Uitgever grootste krant Duitsland blokkeert adblockers

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Bild, de grootste krant in Duitsland, blokkeert sinds vandaag gebruikers die met een adblocker de website bezoeken. Dit is software die na installatie in een browser advertenties op websites verwijdert.

Bezoekers die naar bild.de surfen krijgen een pagina te zien waarop wordt uitgelegd waarom ze de gewone site niet te zien krijgen. De melding verdwijnt op het moment dat bezoekers hun adblocker uitzetten of als ze 2,99 euro betalen voor een abonnement op de site.

Deze melding krijgen bezoekers die een adblocker gebruiken

Axel Springer, de uitgever van Bild, voert al langer een strijd tegen adblockers. Zo spande de uitgever een rechtszaak aan om de grootste maker van adblock-software, AdBlock Plus, te verbieden. Die zaak verloor de uitgever.

Advertenties op smartphone

Tot voor kort was het alleen mogelijk om via webbrowsers op een computer advertenties te blokkeren. Sinds september is het ook mogelijk om dit te doen via iPhones en iPads. In die maand kwam iOS 9 beschikbaar, de nieuwste softwareversie van de Apple-apparaten. Hierin zit de mogelijkheid ingebouwd om via een app advertenties in browser Safari te blokkeren.

'Adblockers zijn de doodsteek van onze toekomst'

Dit leidde tot veel onrust bij uitgevers. Christian van Thillo, topman van uitgeverij de Persgroep, zei toen in een reactie tegenover de NOS dat adblockers "een doodsteek zijn voor onze toekomst". Ook sloot hij niet uit dat de Persgroep in de toekomst, net als Axel Springer, juridische stappen zal ondernemen tegen de makers van adblockers.

De Persgroep geeft in Nederland drie landelijke kranten uit: de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl