Nabestaande Robby Oehlers over de conclusies

Inzittenden van vlucht MH17 zijn enkele seconden na het inslaan van een Buk-raket vorig jaar buiten bewustzijn geraakt. Volgens nabestaanden is dat een van de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Zo'n 600 nabestaanden werden vanochtend op het World Forum in Den Haag door OVV-voorzitter Tjibbe Joustra bijgepraat over de vier rapporten naar vlucht MH17. 

Nabestaanden zeggen dat het volgens de onderzoekers vaststaat dat de cockpit is geraakt door een Buk-raket, met duizenden fragmenten. "Die heeft de cockpit ook doen breken door de enorme luchtdruk die is ontstaan", zegt een van hen tegen de NOS. "De inzittenden hadden vrijwel nauwelijks kans om dit mee te maken", zegt hij zichtbaar geëmotioneerd. Een andere nabestaande zegt dat passagiers hooguit "luttele seconden" iets hebben gemerkt. 

Informatiecentrum

In het rapport zou verder staan dat Oekraïne uit voorzorg het luchtruim had moeten sluiten. Omdat de nabestaanden veel informatie hebben gekregen, wordt een informatiecentrum ingesteld voor nadere vragen, laat Joustra weten. Hij zei verder na afloop dat hij verbaasd is dat de Russen al reageerden op het rapport voordat er conclusies bekendgemaakt waren. 

Kort na 11.30 uur kwamen de eerste nabestaanden naar buiten. Joustra had verzocht om tot 13.00 uur geen informatie met de pers te delen. Rond dat tijdstip maakt hij zelf de belangrijkste conclusies wereldkundig. 

Vlucht MH17 stortte op 17 juli vorig jaar neer in Oost-Oekraïne. De Boeing 777 was van Amsterdam op weg naar Kuala Lumpur in Maleisië en had 298 mensen aan boord. Onder hen waren 196 Nederlanders.

STER reclame