AFP
NOS Nieuws

Buk-fabrikant: conclusies Onderzoeksraad kloppen niet

De Russische wapenfabrikant Almaz-Antey zegt dat de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ramp met de MH17 niet kloppen. De topman van het concern zei op een persconferentie in Moskou dat experimenten van het bedrijf de conclusies van de raad tegenspreken.

De OVV presenteert zijn bevindingen vanmiddag. De topman van Almaz-Antey zei niet wat de conclusies van de onderzoeksraad zijn. Hij zei wel dat de onderzoeksresultaten van de wapenfabrikant aan de raad zijn doorgegeven, maar die zou daar niets mee hebben gedaan.

De wapenfabrikant zegt dat als de Boeiing 777 van Malaysia Airlines is neergehaald door een Buk-raket, dat dan een verouderd type moet zijn dat niet meer door het Russische leger wordt gebruikt. De tweede conclusie is dat de raket is gelanceerd vanuit een gebied dat op 17 juli volgens de wapenfabrikant werd gecontroleerd door Oekraïne, namelijk bij Zarosjtsjenskoje.

'De sancties tegen ons zijn onterecht'

Almaz-Antey heeft onder meer een vliegtuig gebruikt om de ontploffing van een Buk-raket na te bootsen. Omdat geen Boeing 777 voorhanden was, is een vergelijkbaar vliegtuig gebruikt. Bij de ontploffing zijn de omstandigheden zoals op 17 juli nagebootst, zegt de wapenfabrikant. Uit het experiment zou dus blijken dat de raad ernaast zit.

Het bedrijf zegt de proeven te hebben gedaan omdat het sancties opgelegd heeft gekregen na de ramp met de MH17. Die noemt Almaz-Antey illegaal. Volgens correspondent David Jan Godfroid moeten onafhankelijke experts zich buigen over de technische aspecten van de gepresenteerde Russische experimenten om te bekijken hoe valide die zijn. "Het lijkt er vooral op dat de Russen twijfel willen creëren over de Nederlandse conclusies", zegt Godfroid.

Kiev

Vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev melden bronnen dat de Onderzoeksraad concludeert dat het gaat om een Buk-raket die is afgeschoten uit de regio van Snizjnoje. De ontploffing zou links van de cabine zijn geweest. Daardoor werden de piloten gedood en brak de neus van het vliegtuig af.

In het lichaam van een van de twee piloten zijn 200 fragmenten van een Buk-raket gevonden, zeggen de bronnen in Kiev. In het lichaam van de andere piloot 120. De fragmenten zouden wijzen op het nieuwe type Buk m1-2.

David Jan Godfroid: Russen willen twijfel zaaien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl