NOS Nieuws

Den Haag kiest drie opvangplekken voor asielzoekers

  • ANP
    Het voormalige ministerie van Sociale Zaken in het Haagse Bezuidenhout

De gemeente Den Haag wijst drie locaties aan voor de opvang van asielzoekers en statushouders, de vluchtelingen die een Nederlandse verblijfsvergunning hebben. De grootste groep asielzoekers komt in het leegstaande ministerie van Sociale Zaken in het Bezuidenhout.

Het totaal op te vangen aantal vluchtelingen komt volgend jaar op 2110, zo heeft het stadsbestuur vanmorgen besloten. De stad gaat de vluchtelingen niet alleen onderdak, maar ook begeleiding, school, dagbesteding en psychologische hulp bieden. "Het college levert zo een zorgvuldige en structurele bijdrage aan het vraagstuk van opvang van vluchtelingen," meldt het persbericht.

In het voormalige ministerie van Sociale Zaken komt op korte termijn noodopvang voor een groep van ongeveer 500 net aangekomen asielzoekers. Vanaf januari 2016 wordt het voormalige ministerie omgebouwd tot een wooncomplex voor een nog onbekend aantal mensen met een vluchtelingenstatus.

Begeleiding

Ongeveer 50 tot 100 statushouders worden ondergebracht in een voormalig zorgcomplex aan de Scheveningseweg. Ook daar moet nog verbouwd worden. Aan het eind van deze week komen ongeveer 40 minderjarige asielzoekers in Den Haag aan en die krijgen opvang bij Parnassia in de Kiwistraat. Er wordt daar ook psychologische begeleiding gegeven aan de getraumatiseerde kinderen.

"Het college wil niet dat woningzoekenden op de sociale woningmarkt de dupe worden van de huisvesting van vluchtelingen", vindt het stadsbestuur. "Daarom is gezocht naar leegstaande kantoorpanden en verzorgingshuizen of tijdelijke woningunits."

Den Haag had aanvankelijk het plan om alleen statushouders op te vangen. Na een dringend beroep van het kabinet afgelopen vrijdag op burgemeester Van Aartsen stemt het gemeentebestuur nu ook in met noodopvang.

Moeite

Het stadsbestuur heeft tot maandagavond laat overlegd over de opvanglocaties en heeft vanmorgen de knoop doorgehakt. De VVD-fractie zou vooral moeite hebben met de noodopvang tot januari van de 500 asielzoekers in het lege kantoor van Sociale Zaken. Als de VVD tegenstemt, is er nog wel een meerderheid voor de drie locaties. De VVD zit met met PvdA, D66, de Stadspartij en het CDA in het college. De gemeenteraad praat woensdagavond over het besluit van het stadsbestuur.

De leegstaande Julianakazerne in het Benoordenhout is voorlopig afgevallen als opvanglocatie.

Rijksgebouwen

De belangrijkste Haagse opvanglocatie bij Sociale Zaken is het eerste pand van het Rijksvastgoedbedrijf dat geschikt gemaakt wordt voor huurwoningen. Het kabinet heeft begin oktober tientallen leegstaande rijksgebouwen, zoals kantoren, gevangenissen en kazernes aangewezen voor tijdelijke woningen. In de asielzoekerscentra zitten nu zo'n 10.000 vluchtelingen die wachten op woonruimte.

Door deze "prop" kan de nieuwe instroom niet in asielzoekerscentra terecht. Deze mensen moeten uitwijken naar noodopvang in allerlei gemeenten. Afgelopen vrijdag hebben het Rijk en de gemeenten afgesproken het komende half jaar 10.000 vluchtelingen met een verblijfsstatus over te plaatsen van asielzoekerscentra naar gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl