"Er was hier geen Buk-raket"

"Komt u hier een Buk-raket zoeken? Er was hier geen Buk-raket." Vol overtuiging vertellen inwoners van het dorpje Zarosjtsjenskoje dat het, zoals altijd, muisstil was in hun dorp op 17 juli vorig jaar. 

Op die dag wordt vlucht MH17 uit de lucht geschoten, volgens Rusland met een Buk-raket afgevuurd vanaf een plek op een kilometer van het kleine dorpje in Oost-Oekraïne. 

Russische spionagesatellieten zouden daar twee Buk-installaties hebben gefotografeerd, in gebied dat in handen was van het Oekraïense leger.

Eigen rapport van Rusland

Morgen presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn eindrapport over de toedracht van de ramp. Eerder op de dag komt Rusland met een eigen rapport. Met daarin als belangrijkste conclusies: de Buk-raket kwam vanuit Zarosjtsjenskoje en het Oekraïense leger vuurde hem af.

Vanaf hier zou volgens Rusland een Oekraïense Buk zijn afgevuurd NOS / Rudy Bouma

"Maar er waren hier geen Oekraïense militairen", zeggen de dorpelingen tegen correspondent Rudy Bouma. Volgens Bouma is het onduidelijk wie het gebied op die dag wel in handen had. 

"De Russen wijzen naar Oekraïne, en Oekraïne wijst naar de separatisten. Volgens de bewoners van Zarosjtsjenskoje, die de pro-Russische rebellen doorgaans welgezind zijn, waren het juist de rebellen die het gebied op die 17 juli controleerden."

Russische theorieën 

Dat Oekraïne een Buk-raket lanceerde vanuit het kleine Zarosjtsjenskoje, is een van de theorieën uit Moskou. Het Russische volk is het afgelopen jaar bestookt met allerlei mogelijke oorzaken van de tragedie. Maar het scenario dat de pro-Russische separatisten de Buk-raket afschoten werd meestal fel tegengesproken. De kans is dan ook nihil dat de Russen de conclusies van de OVV zullen accepteren. 

De NOS zendt de presentatie van het rapport van de OVV vanaf 12.30 uur live uit op NPO1. Op NPO Radio 1 verzorgt de NOS een extra uitzending vanaf 13.00 uur. Op NOS.nl is er een live-blog.

STER reclame