In Amstelveen wordt elk jaar de grootste menora van Nederland aangestoken
NOS Nieuws

Joodse organisaties bezorgd over opvang moslims in Amstelveen

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en plaatselijke Joodse organisaties in Amstelveen zijn bezorgd over plannen voor een noodopvang voor vluchtelingen in een wijk in Amstelveen waar veel Joden wonen. Volgens woordvoerder Ron van der Wieken heeft een deel van de Syrische en Iraakse vluchtelingen door hun opvoeding een afkeer gekregen van Joden.

Van der Wieken benadrukt dat de organisaties voor de opvang van vluchtelingen zijn, maar ze zijn tegen de gekozen locatie aan de Laan van Kronenburg. De gemeente wil daar in een leegstand kantoorpand 400 vluchtelingen opvangen.

'Ongelukkige keuze'

De noodopvang ligt in een buurt met een duidelijk herkenbare Joodse gemeenschap, met synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats, zegt het CJO.

"De locatie in Amstelveen is ongelukkig gekozen", vindt Van der Wieken. "Wij zetten daar grote vraagtekens bij. Het is de enige Joodse wijk in Nederland waar Joodse mensen herkenbaar over straat lopen."

Beveiligd

De organisaties wijzen er bovendien op dat Joodse instellingen al langere tijd worden beveiligd, omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) uitgaat van een verhoogde kans op terreuraanslagen op Joodse instellingen. Volgens het CJO komt de dreiging vooral van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen.

Informatieavond

De omwonenden van de voorgenomen noodopvang zijn per brief geïnformeerd, heeft een van hen verteld aan de Amsterdamse zender AT5. "Het college van B&W in Amstelveen is bereid, net als vele andere gemeenten, haar verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan de tijdelijke noodopvang van deze gemeente", citeert AT5.

Joodse gemeenschap Amstelveen bezorgd om vluchtelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl