De sporthal in Woerden heeft na de bestorming van vrijdag extra bewaking gekregen ANP

De komst van duizenden vluchtelingen naar Nederland vraagt steeds meer van de capaciteit van de politie, maar de politie kan de situatie nog wel aan. Dat concludeert minister Van der Steur na overleg met tien regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie.

Van der Steur zei na afloop van het overleg dat de situatie verschilt per gemeente en opvanglocaties. Wat er moet gebeuren op het gebied van beveiliging is een zaak van de lokale autoriteiten, vindt hij.

Particuliere beveiligers

De politie werkt volgens de minister scenario's uit voor wanneer de noodopvang langer gaat duren. Daarbij wordt ook gedacht aan het inzetten van particuliere beveiligers.

Het ging om een regulier overleg tussen de minister en de burgemeesters. De veiligheid in de opvanglocaties is actueel door de bestorming van de sporthal in Woerden afgelopen vrijdag. Ook tussen vluchtelingen onderling ontstaan nog weleens spanningen en opstootjes.

In het overleg is afgesproken dat de gemeenten hun ervaringen delen. "We hebben met elkaar afgesproken goed de vinger aan de pols te houden."

STER reclame