KNVB-directeur Bert van Oostveen
NOS Voetbal

KNVB mag IJslanders geen aanmoedigingspremie beloven

De KNVB mag de IJslandse voetbalbond geen premies in het vooruitzicht stellen om het nationale team te inspireren voor de wedstrijd tegen Turkije. De regels laten het sinds dit kalenderjaar niet meer toe.

Het zou een mooie scene zijn geweest voor een Netflix-serie: KNVB-directeur Bert van Oostveen die in het geniep zijn IJslandse collega een flinke cheque belooft als diens voetbalteam dinsdagavond in Konya zegeviert.

Regelwijzigingen

Aanmoedigingspremies waren tot afgelopen seizoen internationaal toelaatbaar, maar de UEFA en de KNVB brachten hier in mei verandering in.

"Negatieve prikkels zoals matchfixing kennen we, maar ook positieve prikkels zoals aanmoedigingspremies mogen niet, omdat het toch een vorm van manipulatie is. De sport moet zo zuiver mogelijk blijven", bevestigt een woordvoerder van de KNVB.

Wat is er mis met een aanmoedigingspremie?

Ook in het Nederlandse betaald voetbal werden er soms aanmoedigingspremies uitgedeeld.

Ajax belooft Excelsior winstpremie

Een bekend voorbeeld is de race om de eredivisietitel uit 2007. Spelers van Excelsior verklaarden destijds dat hun door Ajax een winstpremie in het vooruitzicht was gesteld als ze AZ punten afhandig zouden maken.

Excelsior won toen van AZ, maar Ajax verspeelde op doelsaldo de landstitel aan PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl