Vluchtelingen staan in Berlijn in de rij om een opvangplek toegewezen te krijgen
NOS Nieuws

Duits plan voor snel scheiden vluchtelingen

In Duitsland zijn de regeringspartijen CDU en CSU het eens geworden over de inrichting van transitzones voor vluchtelingen aan de grens. Ook bondskanselier Merkel schaart zich er nu achter.

Migranten die geen kans maken op asiel moeten in de zones worden gescheiden van mensen die zijn gevlucht voor geweld. Mensen uit veilige landen als Bosnië, Kosovo en Albanië kunnen dan meteen worden teruggestuurd. Het plan moet helpen de vluchtelingenstroom beter te beheersen.

CDU en CSU gaan nu proberen de SPD te overtuigen. De sociaaldemocraten wijzen de voorstellen niet direct af, maars staan er wel sceptisch tegenover. Prominente SPD'ers trekken de haalbaarheid van het plan in twijfel. Het is volgens hen onmogelijk de 3500 lange grens van Duitsland te sluiten. Ook betwijfelen ze of het humaan is en of zo'n aanpak niet in strijd is met het recht. SPD-minister van Justitie Maas sprak van "massakampen in niemandsland, die meer problemen zullen veroorzaken dan ze oplossen".

Luchthavens

De Beierse minister-president en CSU-leider Horst Seehofer pleit al langer voor de instelling van transitzones. Hij uitte forse kritiek op bondskanselier Merkel omdat zij niets zou doen om de vluchtelingenstroom beheersbaar te maken. Beieren is de staat waar de meeste vluchtelingen Duitsland binnenkomen. Volgens Beieren zijn de grenzen aan de opvang van vluchtelingen bereikt.

De transitzones zouden bij grensovergangen moeten komen, naar het voorbeeld van transitzones op luchthavens. Asielzoekers uit veilige landen en asielzoekers zonder geldige papieren worden daar vastgehouden en binnen enkele dagen terug op het vliegtuig gezet.

Nederland

Ook in Nederland werd vandaag gepleit voor een snelle scheiding van vluchtelingen. Dat zou het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen moeten vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl