Heldin Eerste Wereldoorlog herdacht

In België is de dood van de Britse verpleegster Edith Cavell herdacht. De verpleegster heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog rond de 200 geallieerde soldaten via Nederland helpen ontsnappen.

Met een speciale zitting stond het Belgische parlement stil bij de dood van Cavell. Bij deze zitting was ook de Britse prinses Anne aanwezig. 

Uithoren

Cavell was hoofd van een verpleegstersschool in Brussel toen de Duitsers in 1914 België binnenvielen. Na de inval droeg ze alle verpleegsters op om alle gewonden, ongeacht hun afkomst, te verzorgen.

Nadat ze de eerste Britse soldaten had helpen vluchten, ging ze werken voor de Britse geheime dienst. Ze zette niet alleen  ontsnappingsroutes uit, maar hoorde ook gewonde Duitse soldaten uit.

Reddende engel

Toen in augustus 1915 een lijst met haar naam erop in handen kwam van de Duitsers werd ze opgepakt. Twee maanden later werd ze gefusilleerd. 

De Britten grepen de dood van Cavell aan om de wreedheid van de Duitse bezetter aan te tonen. Cavell was volgens hen een onschuldige, reddende engel. Na de oorlog is haar lichaam herbegraven in de kathedraal van Norwich. 

STER reclame