Familieleden van een van de slachtoffers van de aanslagen in Ankara EPA

Het onderzoek naar de dubbele zelfmoordaanslag in Ankara richt zich op IS, heeft de Turkse premier Davutoglu gezegd. Volgens hem is Turkije dicht bij de identificatie van een van de daders. Hij zei dat de aanslagen bedoeld waren om de parlementsverkiezingen van 1 november te verstoren. Ook benadrukte hij dat de aanslagen er niet toe zullen leiden dat Turkije gaat meevechten in Syrië.  

Verder zei Davutoglu dat het consequenties zal hebben als blijkt dat de veiligheidsdiensten steken hebben laten vallen.  

Een Turkse krant die banden heeft met de regering schrijft dat DNA-materiaal wordt onderzocht van familie van een twintigtal Turkse IS-militanten. Het wordt vergeleken met het DNA van de mogelijke daders. 

De aanslag zou lijken op een zelfmoordaanslag die in juli werd gepleegd op Koerdische en Turkse vredesactivisten in de buurt van de grens met Syrië. Bij die aanslag vielen 33 doden. Volgens de krant Hürriyet werd eenzelfde type bom gebruikt. Bovendien was de aanslag net als die van zaterdag gericht tegen een betoging voor verzoening tussen Koerden en Turken. De Koerden vechten in Syrië tegen IS.   

Geen massabijeenkomsten

De Turkse regering heeft het dodental van de aanslagen in Ankara verhoogd naar 97. Volgens de pro-Koerdische HDP zijn er 128 doden gevallen. Dat aantal loopt waarschijnlijk nog verder op. Er liggen nog zo'n tweehonderd gewonden in de ziekenhuizen. Familieleden bivakkeerden de hele nacht in de buurt in afwachting van nieuws.

'We wachten al de hele avond op nieuws over mijn neef'

De HDP overweegt voor de verkiezingen geen massabijeenkomsten meer te houden. De HDP boekte bij de vorige verkiezingen, in juni, een verrassend grote overwinning. De partij kreeg ruim 13 procent van de stemmen, waarmee ze de kiesdrempel van 10 procent ruimschoots haalde en de derde partij in het Turkse parlement werd. Het succes van de HDP leidde ertoe dat de AK-partij van president Erdogan zijn meerderheid verloor en er een politieke impasse ontstond, die leidde tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.   

PKK

Een commandant van de Koerdische PKK zei vanochtend dat zijn beweging zich zal houden aan het eenzijdige staakt-het-vuren dat ze zaterdag afkondigde. De betoging van zaterdag was onder meer gericht tegen het opgelaaide geweld tussen de PKK en het Turkse leger in het oosten van Turkije.   

STER reclame